Vattenhushållning i Livsmedelsstrategin
Jordbruksverket har fått ett fortsatt uppdrag i den nya handlingsplanen för Livsmedelsstrategin om att ha ett Kompetenscentrum för hållbar hantering av vatten i jordbruket.
Kompetenscentrum för hållbar hantering av vatten i jordbruket inrättades 2017. Fokus är på att hantera överskott av vatten för att förbättra jordbruksmarkens produktivitet. 2018 års vattenbrist och torka gav konsekvenser i form av lägre skördar, foderbrist och minskad lönsamhet. Detta ökade medvetenheten i jordbruket att vatten är en begränsad produktionsresurs. De behov som uppmärksammades 2017 har vidgats.
Jordbruksverket ska ta fram en strategi för en hållbar hantering av vatten i jordbruket bland annat för underhåll och anpassning av diken, investeringar i täckdikning, bevattning i områden med risk för torka, ökad anläggning av våtmarker och småvatten i landskapet, hållbar vattenförsörjning för animalieproduktionen. Redovisas i juni 2020)
Jordbruksverket ska även fortsättningsvis genomföra och initiera kunskaps- och kompetensåtgärder, utföra omvärldsbevakning samt samverka med andra myndigheter. Uppdraget sträcker sig från 2020 till 2025.