Reseberättelse, Norrbotten 2024

Onsdag 28 augusti

Öjeby Agro Park

Studiebesök på Öjeby Agro Park som är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbottens försöksanläggning för grön utveckling i norra Sverige. Vi fick höra om jordbrukets förutsättningar, utmaningar och möjligheter i regionen av Marie Lundberg och några av hennes HS kollegor.

Vi fick även höra om den nya Interregprojektet REwater från Ingrid Wesström (SLU) och Marie Lundberg (HS N-V).

Rundvandring

Efter presentationerna på sal fick gruppen rundvisning av anläggningens trädgårdsodlingsförsök. En del av trädgårdsodlingarna omgärdades av stora lähäckar av gran, som ger ett bättre mikroklimat. Det finns ett ”markhotell” i ett samarbete mellan HS och kommunen, där man kan odla trädgårdsgrödor med stöd av HS trädgårdsrådgivare. Frukt-och bärförsök med stiftelsen Elitplantstationen med syfte  att testa vilka sorters fruktträd och bärbuskar som funkar att odla i norr. I försöken används olika sorters spridare för bevattning. Bevattningsdemo utförs av LRF trädgård, extremvädersprojektet.

Efter en lunch, som bland annat inkluderade pitepalt, återvände gruppen till Öjeby Agro Park och fortsatte rundvandringen. Vi fick se fältförsök om jordbruk med bland annat odlingar av höstvete. Det är en ovanlig gröda i Norrbotten, men HS vill inspirera till att vara öppen för andra grödor och visa på potentialen som kan finnas. På Öjeby Agro Park har man lyckats få skördar på runt 8 ton/ha.

Våren kommer snabbt: I år var det snösmältning runt 8 maj, lövsprickning runt 14 maj och sedan blev det uppåt 30 grader varmt och risk för värmestressad gröda.

Gårdsbesök i Lillpite

Efter Öjeby Agro Park åkte vi vidare till ett gårdsbesök hos lantbruksföretaget Lillbäcken AB i Lillpite. Vi besökte ett fält där det fanns problem med ytlig dränering och potentiellt sura sulfatjordar. På fältet grävdes en grop upp så att vi kunde få en inblick i markprofilen samt se dräneringsledningen som bara låg på någon decimeters djup. Det gav oss en möjlighet att titta, känna och lukta på potentiellt sur sulfatjord.

Markpriserna är låga och det kan vara svårt att ”räkna hem” en ny täckdikning t.ex. hur mycket det är ”värt” att lägga på marken för att förbättra brukningen.

Vi diskuterade också odlingspotentialen i framtiden, och möjliga åtgärder. Om det är sur jord under mulljorden så riskerar matjorden bli sur när man börjar plöja in den. SLU tog med sig jordprover för analys. Fördjupning av huvudavvattningen kan dessutom leda till negativ miljöpåverkan (surstötar) och det är inte säkert att man kan få tillstånd för det.

 

Torsdag 29 augusti

Besök på vattenkraftverk – Sikfors och Altersbruk

Torsdagen började med ett besök på Skelleftekrafts vattenkraftverket i Pite älv. Den anläggning som vi besökte bygdes 1990 och har två aggregat som kan hantera 125 m3 vatten per sekund vardera. Just det vattenkraftverket hade ingen balansreglerande funktion eftersom det inte fanns en regleringsdamm i anslutning, istället berodde det på hur vattenkraftverk uppström släppte vatten. Anläggningen hade en fisktrappa samt en fiskräknade som räknade alla fiskar som passerade.

Efter besöket i Sikfors tog vi oss till ett mindre vattenkraftverk i Altersbruk. Där berättare en representant från länsstyrelsen i Norrbotten bland annat om arbete med den nationella prövningen av vattenkraft, och utmaningarna med att pröva en mindre anläggning med oklara ägarförhållanden och många inblandade intressenter. Även det mindre vattenkraftverket hade en fisktrappa.

Gårdsbesök hos Frigiva Gård

Frigiva gård är en mjölkgård som satsar på hållbart och resurseffektivt jordbruk. De har nyligen utfört generationsskifte och utökat med mer areal, som även är i behov av ny täckdikning och dikesunderhåll. Gården har varit deltagare i projektet ”Studiecirklar om diken”.

Här diskuterade vi svårigheterna med dikesunderhåll. Bland annat att det saknas en totalentreprenad för dränering, både för bedömning av och planering av åtgärder och se till att det blir gjort. Eftersom odlingssäsongen är så kort är det svårt att hinner med att underhålla dikena eftersom man har så mycket annat som måste göras.

Vi hade också en diskussion om svårigheten att dela erfarenheter med andra lantbrukare på grund av stora avstånd. Att träffas digitalt kan vara bra men inte detsamma som att ses fysiskt.

Försök om reglerbar dränering och potentiellt sura sulfatjordar i Lakafors

Lunchen intogs på en gård i Lakafors samtidigt som vi fick en beskrivning av de som drev gården om hur det är att driva gård i Norrbotten och vilka utmaningar kring både vatten och myndighetskontakt man då står inför.

Efter lunchen rörde vi oss mot ett av gårdens fält där man tillsammans med länsstyrelsen Norrbotten genomförde ett försök med reglerbar dränering på potentiellt sur sulfatjord. Fredrik från länsstyrelsen i Norrbotten berättade om försöket som installerades 2016.  

När täckdikningsförsöket lades ut täckdikades även fält på andra sidan diket som tillhörde Frigiva gård. Båda lantbrukare upplevde tydlig förbättring på sina fält.

Under besöket presenterade även Gunilla från Länsstyrelsen Västerbotten projekt (ex. KLIVA) och berättade om utmaningarna med potentiellt sura sulfatjordar.