Sorgliga nyheter

Foto från 26th NJF Congress på lantbruksuniversitetet i Kaunas, Litauen, där Harry var hedersdoktor. Från vänster: rektorn Antanas Maziliauskas, Harry under sitt porträtt och Tord Eriksson tidigare chef för KSLA.

Harry Linnér, statsagronom i lantbrukets hydroteknik och tidigare ordförande i sällskapet, gick hastigt bort den 15 juni.

Harry föddes i Stavhult, Småland, 1944 men bodde nästan hela sitt vuxna liv i Uppsala. Han tog sin agronomexamen och anställdes vid Lantbrukshögskolan 1970 där han sedan under mer än 40 år ägnade sig åt forskning och undervisning om mark och vatten. Det var dock inte bara SLU som fick del av Harrys kunskaper. Han undervisade även på KTH och Uppsala Universitet och handledde ett tiotal doktorander från olika länder. Harry hade många internationella kontakter under sin karriär, bland annat med Kenya, Tunisien, Egypten, Saudiarabien, Nicaragua, Ukraina, USA och Sovjetunionen. Efter de baltiska staternas självständighet hade han mycket kontakter med deras Lantbruksuniversitet, särskilt med universitetet i Kaunas, Litauen där han också blev utsedd till hedersdoktor 2004.

Harry var chef för avdelningen för Hydroteknik i 25 år och även chef för Institutionen för markvetenskap (numera Mark och miljö) i 12 år. Han var också ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i över 20 år.

Harry var mycket engagerad i Hydrotekniska sällskapet. Han satt i styrelsen 1985-1989, var vice ordförande 1990-1993, 1997-2005 och ordförande mellan 1993 och 1997. Harry blev sedan hedersmedlem 2006.

Engagemanget för de hydrotekniska frågorna försvann inte för att Harry gick i pension utan han var fortsatt inblandad på olika sätt, bland annat i det aktuella Slussen-målet om Mälarens reglering  och effekterna på jordbruksmarken av tunneln genom Hallandsåsen. Han hade dock som pensionär mer tid för andra intressen som släktforskning, historia, litteratur, konst, antikviteter och gamla motorcyklar.

Vi är många som nu sörjer och saknar en mycket god kollega och vän.

Det finns möjlighet för den som vill att gå in på begravningsbyråns hemsida och skriva någon rad och tända ett symboliskt ljus

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *